Terveellinen elämä

Terveellinen elämä

Mitkä ovat terveellisen elämän edellytykset? Tutkiessa erilaisia tietolähteitä kuten vaikkapa tieteellisiä tutkimuksia, terveyslehtien artikkeleita, terveysgurujen blogeja ja lääkäreiden suosituksia voi tulla helposti sellainen olo, että sitä ”oikeaa” elämäntapaa on tuskin olemassakaan. Maailma on pullollaan erilaisia ruokaneuvoja, kuntoiluohjelmia, dieettejä ja terveysvinkkejä.

On olemassa kuitenkin perusasioita, joiden noudattaminen tuntuu järkevältä. Myös tutkimus on pystynyt osoittamaan, että seuraavat aspektit vaikuttavat oleellisesti ihmisen terveyteen.

  • Riittävä unen saanti

Tieteelliset tutkimukset osoittavat selvästi, että riittävä unen saanti on oleellinen osa terveyttä.

  • Säännöllinen liikunta

Säännöllinen liikunta ei kohenna pelkästään kuntoa, vaan myös mieltä! Esimerkiksi pienikin ”happihyppely” saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja piristää yksitoikkoisen istumatyön jälkeen.

Asiantuntijat suosittelevat liikkumaan päivittäin vähintäänkin

 

  • Optimistinen elämänasenne

Tuskin mistään vinkistä on hyötyä, jos mieli on synkkä ja elämänasenne on kielteinen. Tunnettu joogaguru Swami Sivananda opetti, että positiivinen asenne on meditaation kanssa yksi osa terveellistä elämää.

 

  • Kohtuullinen alkoholinkäyttö

Täysraittius ei ole jokaisen valinta, eikä lasillisessa viiniä tai saunaoluessa silloin tällöin ole mitään ongelmaa. Linjaansa tarkkailevien kannattaa kuitenkin huomioida, että alkoholi sisältää runsaasti kaloreita ja samalla myös kiihdyttää ruokahalua. Sohvaperunan elämäntyylillä säännöllinen alkoholin nauttiminen saattaa siis nopeasti näkyä vaakalukemissa. Humalahakuinen ja liiallinen juominen taas on todellakin haitallista ja sitä tulisi välttää.

 

  • Ei tupakalle!

Tupakan haitoista ei tarvitse paljoa kiistellä. Tupakoiminen ei ole millään tavalla terveyttä tukevaa – päinvastoin! Haittavaikutuksia ja riskitekijöitä on niin pitkä lista, että tupakat kannattaa suosiolla jättää sivuun. Tupakka ei altista pelkästään keuhkosyövälle, vaan se myös lisää verisuonitautien riskiä, kiihdyttää ihon vanhenemista ja hampaiden kellastumista.

 

  • Tasapainoinen ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio on monipuolinen ja pitkä aihe, josta on varmastikin yhtä monta mielipidettä kuin on lääkäreitä ja ihmisiä. Mitä koulukuntaa sitten seuraakaan – karppaajia, kasvissyöjiä, vegaaneja tai ”tavallista” kotiruokaa – tasapainoinen viittaa lähinnä ääripäiden välttämiseen.

 

  • Suosi luonnollista

Luomusta on tullut koko kansan suosikki – syystä. Kun torjunta-aineiden ja erilaisten myrkkyjen haittavaikutukset ovat ilmeisiä, luonnonmukainen ruoka tarjoaa turvallisemman ja usein myös maistuvamman vaihtoehdon. Sama pätee myös kosmetiikalle ja muille tuotteille.

 

  • Sokerit ja roskaruoka pannaan!

On olemassa paljon tieteellistä näyttöä sokerin ja roskaruokien haittavaikutuksista. Vaikka ei tarvitsekaan ryhtyä fanaatikoksi, on hyvä minimoida makeiden ja prosessoitujen ruokien määrää. Päivittäiset tavat ratkaisevat – eivät pienet nautinnon hetket aina silloin tällöin!

 

  • Tarkkaile terveyttäsi

Moni ihminen raahautuu lääkäriin vasta silloin, kun on jo liian myöhäistä. Usein oreista on kärsitty pidempään, mutta kiireiden takia lääkärissä ei viitsitä käydä. Usein taustalla on myös ”tosimies ei valita”-mentaliteetti. Säännölliset lääkärintarkastukset varsinkin hieman kypsemmällä iällä voivat kuitenkin olla hyvin hyödyllisiä. Mahdolliset ongelmat voidaan havaita aikaisessa vaiheessa, sairauksia voidaan ennaltaehkäistä tehokkaasti ja vakavilta seurauksilta voidaan välttyä.

 

  • Ole kiitollinen

Kiitollisuus ei maksa mitään ja tuo uutta arvostusta elämään. Moni menestynyt ihminen onkin paljastanut pitävänsä kiitollisuus-päiväkirjaa. Ennen nukkumaan menoa siihen voidaan kirjata vaikkapa 5 päivän aikana koettua asiaa, joista ollaan kiitollisia. Varsinkin silloin, kun asiat eivät suju optimaalisesti ja elämä tuo eteen haasteita, kiitollisuus auttaa pysymään optimistisena ja arvostamaan myös kaikkein pienimpiä arjen hetkiä.